Radionice zvuka

Svi zvukovi proizvedeni prirodnim akustičnim instrumentima imaju početak, sredinu i kraj – upravo kao i sam život. Zvuk ima oblik vala nalik na valove mora koji udaraju o obalu. Naše energetsko polje prepoznaje te prirodne zvukove i otvara se kako bi primilo njihovu poruku.

O zvuku

Oko nas se nalazi mnogo vrsta određenih frekvencija i vibracija. Nama najupečatljivije su svjetlost koju vidimo i zvuk koji čujemo. Zvuk je vibracija koja se kreće kroz sve medije i inteligencija koja kreira stvarnost. Kao najjači alat transformacije, osim što ima sposobnost prodiranja kroz materiju i pokretanja molekula, zvuk ima jednu od primarnih uloga u svemiru, a to je stvaranje.

Znanje o vibracijama i frekvencijama te njihovom učinku na čovjeka postoji već tisućama godina. Kroz povijest se koristilo u raznim prilikama, kao što su ceremonije, slavlja, rituali, meditacije, plesovi i iscjeljenje. Napredne drevne civilizacije koristile su zvuk za gradnju, upisivanje informacija u čvrste strukture, pomicanje predmeta i obradu raznih materijala, dok je većina kultura koristila magičnu moć zvuka u svrhu iscjeljenja. Jedni od prvih iscjelitelja koji su se koristili zvukom bili su Aboriđini. Znalački koristeći puhački instrument digeridoo postizali su željene rezultate. Babilonci su koristili bubanj i i šuškalice kako bi potaknuli i ubrzali ozdravljenje. Egipćani su se uz pomoć glasa obraćali bogovima pjevajući sedam vokala u točno određenim slijedu.

Zvukom su i iscjeljivali koristeći se pri tom toplim kupkama kao medijem koji povezuje zvuk i toplinu tjelesnih tekućina. Indijanci su uz glas rabili bubnjeve i udaraljke. Azijske kulture prve su u svrhu iscjeljenja radile sa zvukom gonga, zvona i zdjela posebnog sastava metala. U Staroj Grčkoj Pitagora je sa svojim instrumentima lirom i flautom bio zaslužan za glazbu koja je imala ulogu lijeka. On je smatrao da glazba uvelike pridonosi zdravlju ako se koristi na pravi način. Njegova metoda nazvana je „glazbena medicina“, a njome su se efikasno liječila stanja fizičke i psihičke neravnoteže. Terapijski rad sa zvukom krajem dvadesetog stoljeća stiže s istoka na zapad. Tradicionalna znanja u kombinaciji s novim otkrićima na tom polju sve više se uspješno šire svim kontinentima.

Ljudi, kao i sve oko njih, imaju jedinstvenu izvornu vibraciju. Prilikom rođenja ona je savršena, no tijekom odrastanja ona se narušava utjecajem vanjskih i unutarnjih faktora. Univerzum je simfonija, a svaka naša emocija, misao i organ imaju svoju točnu frekvenciju – neki određeni ton. Kada smo dobro ugođeni harmonični smo, zdravi i sretni. Ali kada nam izvorna frekvencija biva narušena, postajemo nezadovoljni, nesretni i bolesni. Znanstveno je dokazano da zvuk djeluje na naš autoimuni i endokrini sustav. Ako je neki organ u tijelu bolestan, njegova zvučna vibracija bit će uklonjena i zamijenjena izvornom vibracijom te će se na taj način stanje poboljšati. Kada na tijelo djelujemo putem određenih zvučnih frekvencija iznutra i izvana možemo ga ponovno ugoditi i vratiti mu njegovu savršenu intonaciju.

Terapija zvukom je vibracijska terapija koja koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u našem tijelu i čitavom biću.

RAD S TIBETANSKIM ZDJELAMA 1.dio

Tibetanske zdjele vuku svoje korijene s Himalaja. S obzirom na to da o njima ima vrlo malo pisanih tragova, pretpostavlja se da su stare nekoliko stoljeća. Na zapadu su danas najcjenjenije zdjele koje potječu s Tibeta. Tajne o sastavu metala, načinu i optimalnom trenutku kovanja držale su se u obitelji i prenosile s koljena na koljeno. Sastoje se od sedam metala koji korespondiraju s planetima Sunčeva sustava: zlato za Sunce, srebro za Mjesec, željezo za Mars, bakar za Veneru, živa za Merkur, kositar za Jupiter i olovo za Saturn.

Klasificiraju se kao stojeće zvono koje ne visi, već je položeno na podlogu i udara se batićem. S obzirom na to da njihova starost varira, kod njih vrijedi pravilo „što starije, to bolje“. Imaju vrlo ugodnu i bogatu mješavinu zvuka. Osim osnovnog tona, njihov zvuk sadržava i specifične akustičke karakteristike što znači da proizvode veliki broj alikvotnih tonova. Jednim udarcem  palice možemo proizvesti zvuk koji može trajati i do nekoliko minuta. Različite veličine zdjela imaju i različite funkcije, a harmonijski skladno ugođen set zdjela idealan je za terapiju zvukom.

Terapija zvukom je vibraciona terapija koja koristi određene frekvencije, kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i čitavom našem biću. Svaka stanica, tkivo i organ imaju svoj osnovni ton. Ako se njihova optimalna frekvencija naruši, utjecajem iznutra i izvana možemo ih ponovno ugoditi i vratiti im njihovu savršenu intonaciju. 

 • djelovanje zvuka
 • povijest i sastav zdjela
 • utjecaj na okolinu
 • načini korištenja zdjela
 • kombiniranje prema dijelovima tijela
 • fiziologija tijela
 • energetsko spajanje s instrumentom
 • uspostavljanje dijagnoze
 • polaganje zdjela direktno na tijelo i oko njega
 • zvučna masaža po meridijanima
 • korištenje kristala za pojačanje iscjeljenja
 • čišćenje prostora
 • praktični rad

Sviranje gonga

Gong je instrument koji je prema pisanim tragovima star oko 5000 godina, a vjeruje se da njegova starost seže još i dalje. Stare tradicije koristile su ga u ritualima, slavljima i ceremonijama, a u našoj kulturi je neizostavan instrument u simfonijskom orkestru. Gong je moćan instrument koji odražava kreativnu snagu svemira i posjeduje aktivnu energiju sunca. Proizvodi zvuk obogaćen mnoštvom alikvotnih tonova uz veliki dinamički raspon.

Upotrebljava se samostalno ili u kombinaciji s ostalim terapijskim instrumentima kao savršen instrument za iscjeljenje, meditaciju i kontemplaciju. Njegov zvuk nas vrlo lako dovodi u stanje theta moždanih valova, a njegove mogućnosti sviranja nude nam širok raspon dinamike i tonskih boja. Nježno sviranje gonga može na nas imati pobuđujući efekt, a ujedno nam omogućiti bivanje u stanju duboke relaksacije. Za razliku od toga, kod čvrstog i glasnog sviranja njegov nas zvuk može potpuno obuzeti i ushititi.

Osim što ima mogućnost lake adaptacije, gong proizvodi i duboko transformirajući spektar tonova koji nas iznutra povezuju s našom izvornom prirodom. U istočnim kulturama se vjeruje da nas gong može povezati s energijom kitova, čuvarima znanja iz vremena Lemurije i Atlantide te da posjeduje osnovni kreativni zvuk stvaranja univerzuma.

U terapiji zvukom, gong se koristi kao samostalan instrument; zajedno s drugim vrstama gongova ili u kombinaciji s ostalim terapijskim instrumentima kao neprocjenjiv alat za harmonizaciju i uzemljenje.

 • povijest gonga
 • vrste gongova
 • spajanje s instrumentom
 • terapijski rad s gongom
 • kombinirana terapija
 • upute za nabavu gonga
 • načini sviranja
 • praktične vježbe

Kristalne pjevajuće zdjele

Napravljene su od skupocjenog poludragog kamena kristala kvarca. Proizvode se u različitim veličinama i ugođene su egzaktno po tonovima ljestvice. Istovremeno sviranje dvaju ili više zdjela stvara harmonije koje čarobno zvuče i vrlo dugo traju. One imaju jako puno alikvotnih tonova, podižu frekvenciju te nas podsjećaju na anđeoski pjev. Njihov topli, plemeniti i očaravajući zvuk nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
 Osim kod izrade zdjela, najpoznatiji način korištenja glazure kvarcnih kristala susrećemo u računalnoj industriji pri proizvodnji mikročipova. Iako nam kvarcne kristalne pjevajuće zdjele dolaze iz računalne industrije, one danas zauzimaju važno mjesto u komplementarnim i holističkim terapijama.

Kvarcni kristali imaju mnoga fizička svojstva koja uključuju urođene sposobnosti da pojačaju, transformiraju, pohranjuju, fokusiraju i prenose energiju. Koriste se kod mikrofona, radio i televizijskih uređaja, satova, laserskih alata i računala. Naše fizičko tijelo također ima različite kristalne strukture i stoga, kada se radi s kristalima, postoji velika mogućnost stvaranja istih fizičkih svojstava koja utječu na promjene i transformaciju. Te se promjene dešavaju u organima, tkivima i stanicama, kao i cirkulacijskim, endokrinim i metaboličkim sustavima.

Inspiracija za inovativne zdjele od kristala bile su izvorne tibetanske pjevajuće zdjele s Himalaja. Po obliku i načinu sviranja jako su slične. Kod njih ton proizvodimo laganim udarcem ili okretanjem batića oko vanjskog ruba stvarajući bogatu paletu tonova. Iako su nastale prije svega tridesetak godina, danas već postoji veliki dijapazon matiranih, prozirnih, empirijskih i specijalističkih kristalnih zdjela. Izrađuju se s namjenom za iscjeljenje, meditaciju i povišenje svijesti.

 • opće karakteristike
 • vrste kristalnih zdjela
 • kristalne zdjele i čakre
 • način korištenja
 • Bonus: kratka vođena meditacija uz kristalne zdjele

Bubanj i šuškalice

U prošlosti se je upotrebljavao u različite svrhe: od posljednjeg ispraćaja, ceremonija, rituala, komunikacije, čišćenja prostora i iscjeljenja. Ritam bubnjanja ima važan utjecaj na otkucaje srca i na stanja valova mozga, a udaranje bubnja u jednoličnom ritmu povezuje nas sa majčicom zemljom.

U theta stanju moždanih valova duboko smo povezani sa svojom kreativnom prirodom i sposobnostima samo iscjeljenja, u stanju smo bezvremenosti u kojem strahovi i nelagode nestaju.

Često čujemo za šamansko i terapijsko bubnjanje te bubnjarske krugove koji plijene pažnju sve većeg broja ljudi. Ne čudi da su tradicionalni bubnjevi opstali kroz stoljeća jer se radi o duboko komunikativnim instrumentima koji se obraćaju našoj duši. Ritam bubnja                 imitira otkucaje ljudskog srca te predstavlja majčinu utrobu koju možemo usporediti s trudnom utrobom Majke Zemlje. Osim što nas hrani i održava svojom energijom podrške, ona daruje život svemu što egzistira i ujedinjava sve one koji bubanj sviraju ili slušaju. 

Ritam sviranja bubnja ima važan utjecaj na otkucaje srca, kao i na moždane valove. Svirajući ga u raznim ritmovima možemo dostizati široki spektar stanja svijesti. Ritmično bubnjanje podsjeća nas na otkucaje srca koje smo čuli kao fetus u majčinoj utrobi, donose osjećaj mira, udobnosti i podrške. To je sigurna zona u kojoj nema ni misli ni strahova. Theta ili trans-ritam povezuje se s dubokom kreativnošću, sposobnostima iscjeljenja i spiritualnom sviješću. 

 • povijest i vrste bubnja i šuškalica
 • odabir bubnja
 • upotreba u terapiji
 • ritmovi
 • demonstracija
 • vježbanje

Zainteresirani za edukaciju?

Prijavite se na radionice i započnite istraživanje o ljekovitim svojstvima zvuka.